Popüler dosya türü MP3 ile ilgili davalar yüzünden OGG formatı yeniden gündeme geldi.
Geçtiğimiz hafta dünyanın en büyük yazılım şirketlerinden Microsoft`un Fransız Alcatel`e MP3 desteğindeki patent ihlalinden dolayı 1,5 milyar dolar tazminata mahkûm olduğuna yer vermiştik. 2003 yılına açılan bu davanın kökeni Alman Fraunhofer Enstitüsü ve Amerikan AT&T`ye bağlı Bell Labs firmasının MP3 konusundaki ortak çalışmalarına dayanıyor.
Ortaklardan Fraunhofer, 1994`ten itibaren MP3 çeviren yazılımları piyasaya sürer ve firmalara lisanslamaya başlar. AT&T ise bu süreçte geri planda kalır. 1996 yılındaysa patent hakkı Bell Labs`i alan Lucent`a geçer. 2006 yılında Lucent`ı da MP3 ile ilgili davalarla birlikte Fransız Alcatel satın alır.
Her Windows içinde standart olarak gelen Media Player uygulamasında MP3 desteği vermek isteyen Microsoft da Fraunhofer`e 16 milyon dolar lisans bedeli öder. Ancak diğer ortak konumuna gelen Alcatel San Diego`da süren mahkemenin sonucunda IPTV alanında küresel ortaklık içinde olduğu Microsoft`tan 1.56 milyar dolar tazminata hak kazanır.
MP3 dosya desteği sunan yüzlerce donanım ve yazılım firmasının tüylerini diken diken eden bu kararın ardından benzer davalar da baş gösterdi. Bu sefer de Texas MP3 Technologies firması elinde bulundurduğu MPEG uyumlu taşınabilir müzikçalar cihazı patenti yüzünden Apple, Samsung ve Sandisk`i mahkemeye verdi. Bütün bu süreçlerin tamamen açık kaynaklı ve ücretsiz lisanslanan ses sıkıştırma formatı OGG`nin popülerleşmesine yol açacağı düşünülüyor